POSJETITE KURAN.BA
 
 

istikamet-ustrajnost

Fikret Cancar | Novi Horizonti br/str. 12

Svemoguci Stvoritelj i Gospodar podario nam je razum, uz obavezu da se njime koristimo, razmišljajuci o hajru i afirmirajuci istinu. Danas je Istina dostupna gotovo svakom pojedincu na zemaljskoj kugli. Ljudi mogu da biraju izmedu puta zahvalnih Allahovih robova i puta nepokornih. Oni koji su odabrali put Istine, jedini pravi put, izloženi su raznim iskušenjima. Osim sabura, koji je neophodan u savladavanju tih iskušenja, obaveza svakog mu’mina je da ustraje na pravom putu, tj. da posjeduje istikamet.




Jezicki, istikamet oznacava pravost, pravocrtnost, linearnost, pravilnost, ispravnost, korektnost, cestitost, poštenje, iskrenost, normalno stanje, …


Terminološku definiciju istikameta dat cemo kroz nekoliko citata:

“Upitan je Ebu Bekr r.a, o istikametu pa je odgovorio : “Da Allahu ne pripisuješ druga ni u cemu. “
Ebu Bekr istikamet veže za vjerovanje u Jednog Boga, a Omer b.el-Hattab r.a, za naredbe i zabrane kaže:”Da se pridržavaš naredbi i zabrana, i da ne postupaš lukavo (da ne obmanjuješ) poput lukavstva lisice.”


Osman b. Affan, r.a, za naredbu istikameta je rekao:”Iskreno, radi Allaha izvršavaj djela.”


Ali b. ebi Talib i Abbas, r.a, o toj naredbi su rekli:”Izvršavaj fardove.”


A Hassan je rekao sljedece:”Ustraj u Allahovim naredbama, budi u pokornosti Allahu i kloni se nepokornosti Njemu.”


Na osnovu navedenog, istikamet možemo definisati kao ustrajnost u svim sferama vjerskog života: vjerovanju u Allaha, izvršavanju Njegovih naredbi i ostavljanju zabrana, iskrenosti u cinjenju djela, tj. biti u pokornosti Allahu.


ibn Kajjim kaže ”Istikamet je u vezi sa: govorom, djelima, stanjem i namjerama.”
Vidimo, dakle, da je svaki detalj našeg život vezan za istikamet, te ga, stoga, neprestano moramo imati.



VAŽNOST I ZNAcAJ ISTIKAMETA


Uzvišeni Allah nam je naredio da izvršavamo sve što je korisno a zabranio sve što je loše po nas. Svaki musliman mora imati takvo uvjerenje. Istikamet je dio ahlaka svakog muslimana koji je nareden Kur’anom i sunnetom Allahova Poslanika, s.a.v.s.


Uzvišeni kaže:

“Ti idi pravim putem (budi ustrajan), kao što ti je naredeno, i nek tako postupe i vjernici koji su uz tebe, i obijesni ne budite, jer On dobro zna ono što radite.”
U poznatom hadisu koji bilježi Muslim u Sahihu kaže se da je Sufjan b. Abdullah, r.a, rekao:
”O Allahov poslanice, reci mi nešto o islamu, o cemu necu više nikoga poslije tebe pitati.” Allahov Poslanik, s.a.v.s, tada rece:”Reci:”Vjerujem u Allaha i ustraj na tome!”


Vidimo vrlo jednostavan savjet Allahova Poslanika, a kada malo dublje proanaliziramo njegove rijeci uvidjet cemo da se tu krije jedna velika mudrost, a to je ustrajnost u vjeri u Jednog Boga.


Allah, dž.š, je za one koji su ustrajni na pravom putu pripremio obilatu nagradu, o cemu On kaže:
“Onima koji govore: »Gospodar naš je Allah !» - i ustraju na pravom putu, neka se nicega ne boje i ni za cim nek ne tuguju! Oni ce stanovnici Dženneta biti, u njemu ce vjecno boraviti, i to ce im biti nagrada za ono što su radili.”


“Onima koji govore: »Gospodar naš je Allah !» - i ostanu pri tome (ustraju), - dolaze meleki: “Ne bojte se i ne žalostite se, i radujte se Džennetu koji vam je obecan.”


UVJETI ZA ISPRAVNOST ISTIKAMETA


Naši ispravni prethodnici, kada govore o uvjetima za ispravnost nekog djela, onda neizostavno navode dva: iskrenu namjeru i slijedenje prakse Allahova Poslanika, s.a.v.s, (sunneta)


Uvjet za ispravnost svih naših djela je iskrena namjera. “Iskrenost je cišcenje srca od svih vrsta, krupnih i sitnih, mrlja, sve dok u njemu ne ostane samo cista namjera postizanja Allahova zadovoljstva i ne otklone se svi drugi motivi. Šejtan opsjeda covjeka i kvari mu djela do te mjere da je covjeku teško sacuvati makar i jedno ispravnim. Za to je, makar i jedno ispravno djelo, nada da ce covjek biti spasen.”
Stoga, iskrenost u istrajnosti na Allahovom putu jeste i jedan od uslova da zaslužimo nagradu koju je Uzvišeni obecao ustrajnima.



Slijedenje sunneta

Allahov Poslanik, s.a.v.s, pokazao je put kojim treba da kroci svaki mu’min. Zastranjivanje u nešto što je mimo toga je zabluda koja nas može odvesti u Džehennem. Logikom kojom mu’min prosuduje trebalo da je od naših djela ispravno samo ono što je u saglasnosti sa praksom Allahova Poslanika, a da je sve drugo plod strasti koje u nama divljaju. Dakle, iskrena namjera je mjerilo valjanosti naših djela po unutarnjim svojstvima, dok je sljedenje sunneta mjerilo ispravnosti naših djela po vanjskim svojstvima. Istikamet spada u red veoma važnih djela, pa time i navedni uvjeti dobijaju na težini.
Pogrešna ustrajnost bila bi ona u kojoj bismo bili ustrajni u onome cime Allah nije zadovoljan. Zato Ga iskreno molimo da nas sacuva od ustrajnosti u cinjenju loših djela, i da nam pomogne da budemo od onih koji ce biti ustrajni u hajru, za koje je On rekao: “...neka se nicega ne boje i ni za cim nek ne tuguju! Oni ce stanovnici Dženneta biti, u njemu ce vjecno boraviti, i to ce im biti nagrada za ono što su radili.”

- AMIN –